Voorjaarsschoonmaak; ook op jouw werk!

Tijd voor de voorjaarsschoonmaak op het werk! Bij het invoeren van nieuwe plannen en uitvoeren van de oude, heb ik een suggestie. Zet de voorjaarsschoonmaak op de agenda voor echt iedereen binnen het bedrijf. Wat betekent dat? Allemaal aan het poetsen? Nee, allemaal aan de slag met tijd maken voor de jaarlijkse APK. Met aandacht kijken of het nog werkt,  past en nodig is. En dan weer aan de slag met waar je mee bezig bent en wilt zijn om het resultaat te bereiken.  En laten wat niet (meer) werkt. Dat doe je al? Mooi. Geen tijd? Onzin, weinig tijd nodig en levert juist veel op.

Ik heb zelf weer gezien hoe noodzakelijk dit is. Ik ben toch echt iemand van hands-on en toch kreeg ik onlangs een wake-up call.

In de afgelopen periode heb ik letterlijk afscheid genomen van een vorige locatie. Dit was een enorme stok achter de deur om alles weer door te nemen. Mijn materialen, mijn manier van werken, mijn resultaten, mijn plan van aanpak, mijn bestanden, mijn financiën. Ik kan nog wel even doorgaan. Wat een cadeau!

Ik moest en wilde keuzes maken die mij nu veel energie en zin geven. Ook privé heb ik veel meer rust. Heel fijn. Ik heb weer een andere blik op mijn werk, inspiratie stroomt weer. En vooral ben ik mij weer bewust van wat ik wil, doe en kan laten. Logisch? Ja, alleen ben ik vast niet de enige die dit in de ratrace van alledag over het hoofd ziet en teert op vorige plannen, ideeën en bekende kwaliteiten.

Ik hoor het ook vaak binnen teams, van cliënten en anderen. Er mist iets, ik haal niet alles eruit, ik kan beter, heb geen overzicht, ik haal het resultaat niet helemaal, het gaat goed en ik ben succesvol, maar, ik heb geen tijd om etc.  

(Onbewuste) Verstarring binnen processen. Stilstaande bewegingen die zich herhalen. En ook dat mensen het lastig lijken te vinden om echt helemaal succes te kunnen omarmen.

De dagelijks praktijk laat zien dat meebewegen, aansluiten op wat er speelt van belang is voor het individu, het team, de organisatie en het resultaat voor de klant. Dit vraagt ook regelmatig de dingen onder de loep nemen en doorpakken of juist anders gaan doen. Dit vraagt enige mate van instabiliteit. Hoe we dat doen?

Daar vertel ik je graag de volgende keer meer over. Over manier van werk en samenwerkingen die zich herhalen en ineffectief zijn. En toch blijven we ze doen. Boeiend. Wat dan te doen. Nu eerst  tijd en aandacht voor de APK en inventarisatie. Stap 1!

Ik pak meteen deze gelegenheid om je aandacht te vragen voor onze agenda:

Vooral wilde ik je vandaag uitnodigen om mee te doen met de voorjaarsschoonmaak. Ik wil het van de daken schreeuwen. Zet de ramen open, ruim op, maak ruimte! Op je werk en thuis. Laat je verwonderen wat dat met jou en jouw omgeving doet. Fijne dag verder.

Warme groet,

Astrid van Noort

Ps. ik zit sinds 6 maart op een nieuwe, eigen locatie. Kom gerust een keer langs.