8-dgs  Verbindend & Persoonlijk Leiderschap

                – in tijden van verandering –

Het is overduidelijk dat de huidige tijd meer vraagt van iedereen. Een periode waarbij echt iedereen door groei en ontwikkeling eigen leiderschap kan verdiepen en verbinden met de dagelijkse realiteit. Op kantoor, op locatie of online. We doorlopen tenslotte allemaal op onze eigen manier dit soort processen en ze lopen vaak niet parallel.

Van een leidinggevende vraagt het naast het dag- dagelijkse op de rit houden, ook het ondertussen te faciliteren. En dat vraagt echt iets anders. Weten de verschillen te verbinden, oog te hebben voor het geheel en leiderschap kunnen inzetten. Wat blijft en willen we behouden en wat kan en willen we anders. Eigenlijk altijd al belangrijke onderdelen binnen leiderschap. 2021 laat het echter meer dan ooit zien.

Faciliteren en leidinggeven vanuit dat wat duidelijk en zichtbaar is. Visie, doelen, resultaten, afspraken etc. zal altijd onderdeel blijven. Waar je als leidinggevende niet meer van weg kunt blijven is het faciliteren van processen en goede gesprekken gericht op het onbekende, vernieuwende en innovatieve.  Het ongemak van onzekerheid, niet weten, nieuwe als onderdeel herkennen en vooral erkennen. Durven te falen om iets nieuws te ontdekken, te leren.

Geef je leiding dan heb je naast je bekende manier van werken er dus een uitdaging bij gekregen. Je hebt andere vaardigheden in te zetten. Of te verdiepen op hoe je het al deed. Een stevig eigen fundament en in je eigen schoenen blijven staan is en blijft  daarbij belangrijk. Vanuit deze schoenen dat doen wat aansluit en resultaat geeft. In welke vorm dan ook.

En eerlijk? Dit geldt toch voor alle tijden!

Deze leergang biedt verdiepend inzicht, bewustwording en vaardigheden om verder vorm te geven aan jouw leiderschap zodat je dit in de praktijk kan laten zien en inzetten. Nu en in de toekomst

Praktisch, ervaringsgericht, niet langdradig maar juist krachtig en in het hier en nu met de instrumenten die voor jou van belang zijn. We werken met de potentie die je in je hebt.

De leergang  Verbindend & Persoonlijk Leiderschap is opgebouwd uit vier modules:

 • Ik en de leider in mijzelf
 • Ik en de anderen in mijn omgeving / in het team
 • Ik en de organisatie
 • Leiderschap en betekenis geven aan oorsprong en bestemming

Deelnemers krijgen inzicht en praktische handvatten binnen alle vier de modules. Waarbij de vragen wie ben ik, wat en hoe geef ik mijn leiderschap vorm en hoe verbind ik dat aan de betekenis van de organisatie waar ik werk.

Bij aanvang wordt er een persoonlijk ontwikkeldoel en een professioneel doel vastgesteld.

Doelen binnen de leergang

 • vergroten en verdiepen van zelfkennis en autonoom kunnen handelen
 • meer bewust van eigen waarden, normen en opvattingen over leiderschap. Hoe deze in de weg staan of juist kunnen ondersteunen
 • meer inzicht in eigen plek en rollen en hoe je daar mee omgaat
 • in staat zijn om de dynamiek zoals bijv weerstand tussen jezelf en de ander te duiden en te doorbreken
 • inzicht in eigen effecten op groepsdynamieken en weten te handelen
 • inzicht in wat teams nodig hebben in tijden van stagnatie, verlies en andere onverwachte situaties
 • herkennen wat de effecten van verandering zijn op jou en de ander(en) en weten wat te doen
 • inzicht in ontwikkelingsfases van een groep/team en het leiderschap en teambehoefte bij de verschillende fases
 • eigenaarschap, verantwoordelijkheid en betrokkenheid weten vorm te geven van jezelf en de ander en elkaar daarop aan kunnen spreken
 • faciliteren van holding space voor innovatie, groei en faalcompetentie
 • regie kunnen nemen en houden bij onderlinge verschillen en hoe sluit je aan op ieders kwaliteit
 • geleerde weten in te zetten binnen de diversiteit van eigen werk in relatie tot het team, organisatie en anderen

Doelgroep

Deze leergang is geschikt voor die personen die willen bijdragen aan groei en ontwikkeling binnen het werk. Personen die naast kennis en ervaring ook hun persoonlijkheid willen ontwikkelen zonder het resultaat van de organisatie uit het oog te verliezen. Gericht op de mens en de taak.

Directie, management, leidinggevenden, projectleiders, schoolleiders- en bestuurders, (beginnend) teamleiders, coördinatoren, HRM’ers etc. Voor gemiddeld HBO werk- en denkniveau.

Wij streven naar diversiteit binnen de groep zoals deelnemers vanuit verschillende sectoren en achtergronden.

Tijdsbeslag

De opleiding bestaat uit 8 dagen, 16 dagdelen opgebouwd in modules. Elke dag bestaat uit twee dagdelen. Tijden van 10.00-17.00 uur. Iedere deelnemer zal deel gaan nemen aan intervisiemomenten. De totale studiebelasting naast de opleidingsdagen en intervisie zal gemiddeld twee uur per week zijn.

Data

2021

 • 6 en 7 oktober 2021
 • 10 en 11 november 2021
 • 8 en 9 december 2021
 • 26 en 27 januari 2021

Locatie

De dagen vinden op de kade plaats. De ruimte wordt zo ingericht dat dit ook kan als er nog sprake is van Covid-effecten. Ook kunnen er online sessies plaats gaan vinden als dat niet anders gaat.

Rotterdam – Spangesekade 170 aan het water. Goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Investering

€ 2.295,- B.T.W.-vrij

Bij de prijs van de opleiding is inbegrepen:
– koffie/thee en eenvoudige lunch
– leermateriaal, en lijst met aanbevolen  en verplicht leesmateriaal

(Op het moment dat de Covid-regels komen te vervallen, verzorgen wij weer de lunch. Voor nu betekent dit dat je jouw eigen lunch en andere etenswaren meeneemt.)

Exclusief de kosten van supervisiegesprekken.

Aanmelden

Afronding

De afronding is belangrijk voor je eigen proces. Het daadwerkelijk kunnen verankeren van het geleerde. Aan het einde van de leergang zal er een afronding plaatsvinden. Je houdt zelf een reflectieverslag bij van de algemene leerdoelen gekoppeld aan de persoonlijke leerdoelen en de toepassing binnen het eigen werkveld. Dit moet duidelijk omschreven zijn en onderbouwd met minimaal 1 casus. Tijdens de afronding wordt dit reflectieverslag op een inspirerende manier behandeld.

Hierbij worden ook onderstaande elementen meegenomen:

 • Deelname aan alle leerdagen
 • Bereidheid om eigen vraagstukken in te brengen als oefenmateriaal

Begeleidingsteam

Astrid van Noort (en mogelijke ondersteuning)

Aanbevolen boekenlijst

 • De Tekens Verstaan –Hjort, Veenbaas, Broekhuizen, Coerts (verplicht)
 • Persoonlijk Leiderschap – Veenbaas
 • De Corporatie Tribe – Braun & Kramer
 • Deep Democracy –Kramer
 • Professioneel Begeleiden bij Verlies – Van Wielink, Wilhelm en Van Geelen
 • Slimmer met het systeem – Tijsse, Stam en Hoogenboom

Het leermateriaal is o.a. gebaseerd op bovenstaande kennis en kunde. En nog breder en verdiepende dan dit. Met de deelnemer wordt vastgesteld vanuit deze lijst welk studiemateriaal het beste aanlsuit op eigen leeromgeving en leerthema’s.

Aanvullend

Bij de samenstelling van de groep, circa 6- 8 deelnemers, gaan wij uit van de diversiteit aan ervaring en achtergronden van de deelnemers. De ervaring van de afgelopen jaren laat zien dat de leeropbrengst hierdoor hoger en effectiever is.

Dit traject verzorgen wij ook binnen organisaties. Onze voorkeur is altijd om mensen vanuit de organisatie  bij de uitvoering van de dagen te betrekken zodat na de dagen er ook een doorgang gaat plaatsvinden. Co-creërend samen op weg. Niet onze training maar die van de deelnemers en van de organisatie.

Aanmelden